fallback

България засилва отношенията си с Китай в редица области

Дай Цинли изрази надежда за сформирането на стабилно правителство в България

05.06.2024 | 17:39 Автор: Беатрис Младжова

Засилване на двустранните отношения между България и Китай в редица области от взаимен интерес обсъдиха на среща на "Дондуков" 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият китайски посланик Дай Цинли. През 2024 г. България и Китай отбелязват 75 години от установяване на дипломатически отношения.

Вицепрезидентът и китайският посланик изтъкнаха, че има неизползван потенциал за сътрудничество и приетата през 2019 г. от президентите Румен Радев и Си Дзинпин декларация за стратегическо партньорство между България и Китай е добра основа за задълбочаване на двустранното сътрудничество чрез реализацията на конкретни проекти в бъдеще.

На срещата бяха обсъдени възможностите за повече съвместни партньорства в рамките на инициативата "Един пояс - един път", както и във формата "14+1".

Дай Цинли изрази надежда за сформирането на стабилно правителство в България след предстоящите избори, което да допринесе за създаването на благоприятна среда и предвидимост за бизнеса у нас. Вицепрезидентът и китайският посланик обсъдиха и започналите преговори за директни полети от България до Китай, което ще стимулира туризма и бизнеса.

В областта на образованието и културата беше подчертана активната дейност на Института "Конфуций" и на Китайския културен център.

Тема на срещата на "Дондуков" 2 беше войната в Украйна, необходимостта от мирно разрешаване на конфликта и очакванията в тази насока, свързани с предстоящата конференция в Швейцария.

"Недопустимо е вече две години да се говори повече за оръжия, отколкото за мир", посочи Йотова.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: Прессекретариат на президента

fallback
Още от България
fallback