Пациенти има, лекари - не: Отвориха дежурен кабинет във Велико Търново

Той е за хора с висока температура, инфекция, неразположение, двигателен дефицит

04.06.2024 | 13:39 Редактор: Елеонора Танева

Откриха нов дежурен кабинет във Велико Търново, но се оказва, че пациенти има, а лекари - не. Той се намира на мястото на бившето Спешно отделение в града, изцяло ремонтиран е и с модерно оборудване, а основната му функция е да бъдат разделени потоците от пациенти. 

"Това е дежурен кабинет за неотложна помощ. За всички хора, които нямат животозастрашаващи травми или събития, като сърдечно-съдови, мозъчни, които заплашват техния живот в момента. Това е кабинет за хора с висока температура, за хора, които не могат да намерят общопрактикуващите си лекари, за хора, на които трябва да се изпише антибиотик, за хора, които имат някаква инфекция или неразположение, двигателен дефицит", поясни директорът на МБАЛ-Велико Търново д-р Даниел Илиев.

Дежурните екипи ще определят кои пациенти са спешни и кои са неотложни.

"Тази неотложна помощ трябва да си заеме мястото организационно, финансово и нормативен Тя не трябва да бъде отделяна от Спешната помощ, защото всеки пациент, който е пострадал, смята себе си за спешен", заяви председателят на РК на БЛС д-р Чавдар Владимиров.

В неотложния кабинет ще дават дежурства общопрактикуващи лекари, специализанти и специалисти.

"Специалисти наистина не достигат, тъй като сестрите и лекарите са заети по другите си основни работни места. Но мисля, че могат да се съчетаят нещата", изрази оптимизъм медицинската сестра Елена Пръвчева.

Цялостното модернизиране на кабинета струва 50 000 лева, които са осигурени със собствени средства на областната болница.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа