5 чести въпроса относно кредитите до заплата

04.06.2024 | 12:11 Редактор: Тодор Петров
5 чести въпроса относно кредитите до заплата

Кредит до заплата е едно от най-бързите и лесни решения за справяне с временен паричен проблем. След като кандидатствате за такъв заем или друг вид бърз онлайн кредит, средствата ще ви бъдат изпратени по избрания от вас начин почти мигновено. Размерът на сумата, която може да вземете, и периодът, за който трябва да я върнете, обикновено ще зависят от фирмата кредитор, която сте избрали. Друг фактор, който може да е от значение, е това дали сте нов клиент или вече сте използвали услугите на съответната компания.

Да вземем за пример vivus.bg - те отпускат кредити до заплата за суми от 50 до 1500 лв. за съществуващи клиенти, като срокът за погасяване може да варира от 5 дни до 1 месец. Ако пък кандидатствате за първи път, то най-голямата сума, която може да изтеглите, е 600 лв. За сметка на това обаче няма да ви бъде начислена лихва, тъй като всеки нов клиент на Vivus може да се възползва от първи безлихвен кредит. Разбира се, тези условия са специфични за Vivus и те може да не се предлагат от други кредитори.

Без значение на коя компания се спрете обаче, би било разумно да проучите ползите, рисковете, както и други подробности, свързани с кредитите до заплата. В тази статия ще отговорим на някои въпроси, които може да ви вълнуват.

1. Какви са критериите за допустимост?

Истината е, че всяка фирма за бързи кредити работи по различен начин. Условията, на които ще трябва да отговаряте, и стъпките, през които ще трябва да преминете, може да варират значително. В повечето случаи обаче те са много по-малко отколкото при традиционните банкови заеми и обикновено включват:

  • да сте над 18 или 19 години;
  • да сте български гражданин;
  • да предоставите валидна лична карта;
  • да попълните точно и ясно търсените от вас данни и информация;
  • да нямате твърде много активни кредити или просрочени задължения.

Доставчиците на заеми до заплата използват тези критерии, за да преценят дали сте отговорен кредитополучател и да определят риска, свързан с отпускането на самия кредит. Като цяло, шансовете да не бъдете одобрени за заем до заплата са по-малки. Трябва да сте били много лош платец или да имате твърде много активни кредити, за да получите отказ.

2.   Влияе ли кредитът до заплата върху вашия кредитен рейтинг?

Да, влияе. Всички заеми, включително бързите кредити и кредитите до заплата, се докладват към кредитните бюра, като това може да включва информация за изплащането в срок, закъснения или пропуски в плащанията.

Ако изплащате бързите кредити своевременно и съобразно условията на договора, те могат да имат положително въздействие върху вашия кредитен рейтинг, като подобрят вашата кредитна история.

Въпреки това, ако не успеете да погасите вашето задължение навреме или ако имате прекалено много дългове, това може да има отрицателно въздействие върху вашата кредитна история и да намали вашата кредитоспособност.

Ако изплащате бързите кредити своевременно и съобразно условията на договора, те могат да имат положително въздействие върху вашия кредитен рейтинг, като подобрят вашата кредитна история.

Въпреки това, ако не успеете да погасите вашето задължение навреме или ако имате прекалено много дългове, това може да има отрицателно въздействие върху вашата кредитна история и да намали вашата кредитоспособност.

3. Наистина ли лихвите по кредитите до заплата са толкова високи?

Повечето хора смятат, че кредитите до заплата са едни от най-скъпите кредити, тъй като обикновено идват с доста високи лихвени проценти. Истината е, че размерът на лихвата много зависи от фирмата кредитор.

Някои компании начисляват по-високи лихви, за да компенсират риска, свързан с предоставянето на тези заеми. Кредитите до заплата са краткосрочни кредити, които се отпускат много по-лесно в сравнение с традиционните банкови заеми. За да вземете бърз кредит, често няма да е нужно да предоставяте трудов договор, поръчител или друг вид гаранция. Това увеличава риска за кредиторите, тъй като те не разполагат със средство за обезпечение, ако не успеете да върнете задължението. 

Други компании са склонни да ви дадат бързи пари назаем при по-ниски лихви. А както споменахме в началото на тази статия, напълно възможно е и да изтеглите бърз кредит, без да ви бъде начислена никаква лихва, като, разбира се, ще трябва да отговаряте на определени условия. 

Като цяло, може да кажем, че няма универсално правило за лихвените проценти по заемите до заплата, но все пак Годишният процент на разходите (ГПР) трябва да е съобразен със закона и да не надхвърля 50%. Всяка компания е различна и има своя собствена политика. Проучването и четенето на дребния шрифт предлага най-добрия шанс да запазите контрол над ситуацията си.

4. За какво могат да се използват кредитите до заплата?

Кредитите до заплата обикновено се използват за справяне с онези разходи, които се появяват, когато най-малко ги очаквате. Например, ако вашата пералня се развали и имате нужда от допълнителни пари, за да си купите нова, бързият кредит до заплата ще ви осигури необходимата финансова помощ.

По същия начин те могат да се използват за покриване на спешни ремонти на дома или колата ви, неочаквани медицински сметки или дори за справяне с временен недостиг на пари между заплатите.

5. Какви са алтернативите на кредитите до заплата?

Ако искате да вземете бързи пари назаем, има най-различни видове онлайн кредити, от които да се възползвате, включително бърз кредит на вноски, кредит без доказване на доход, кредит без поръчител и дори потребителски кредит онлайн. Въпреки различните наименования, всички тези заеми попадат в категорията на бързите онлайн кредити.

Снимка: pexels