fallback

Радев: България е основният двигател на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани

Президентът удостои с орден "Стара планина" първа степен Иван Николов

03.06.2024 | 15:17 Автор: Елеонора Танева

С вицепрезидента Илияна Йотова ще продължим да бъдем лично ангажирани българските институции да работят активно за консолидирана, ясна национална българска позиция и политика в подкрепа на всички наши сънародници зад граница. Това заяви президентът Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 по удостояване с орден "Стара планина" първа степен на изявения деятел на българското национално малцинство в Република Сърбия и председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство "Босилеград“ Иван Николов. Най-висшето държавно отличие се връчва за неговите изключително големи заслуги за последователното и непоколебимо отстояване на правата, националната идентичност и достойнство на българите в Република Сърбия. В церемонията участва вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представители на държавни институции, общественици и членове на оглавявания от проф. Лозан Митев граждански инициативен комитет, предложил за награждаване Иван Николов.

Държавният глава открои неуморния труд и високите нравствени качества на Иван Николов, превърнали го в най-авторитетен представител и морален лидер на българското национално малцинство в Република Сърбия.

"Иван Николов има значим принос за възраждането и формирането на съпричастност на българската държава със съдбата на българите в Република Сърбия, както и с ангажирането и на сръбската държава и на Европейския съюз за преодоляването на предизвикателствата, пред които са изправени нашите сънародници там“, посочи още президентът.

"С отстояването на правата и свободите на нашите сънародници в Република Сърбия и противопоставянето на каквито и да е опити за посегателства върху историческата истина Иван Николов се утвърди като истински морален стожер“, заяви държавният глава. По думите му значимостта на родолюбивото дело на Иван Николов е още по-видимо на фона на обективните трудности и неблагоприятни условия в районите с компактно българско население. Сред тях са липсата на устойчиви източници на поминък и развитие, което провокира тревожни процеси на обезлюдяване в тези райони.

"България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и основен критерий, по който ще даваме подкрепа, е положението на нашите сънародници във всяка страна – условията за тяхното икономическо и социално развитие, и най-вече възможността им да отстояват своята национална идентичност, език, култура, историческа памет“, подчерта Румен Радев и напомни за българската позиция европейската интеграция на всяка страна да се базира на принципа на собствените заслуги,  за да бъде процесът устойчив и необратим.

Иван Николов изрази признателността си за честта и доверието да бъде удостоен с най-висшето държавно отличие. „С това оценявате и утвърждавате нашите цели и действия като общнонационални и общочовешки и ни поставяте откъм правилната страна на историята на България“, посочи Николов и призова за категорична и последователна българска позиция в подкрепа на сънародниците ни в Сърбия.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимки: Пресцентър на президентството

fallback
Още от България
fallback