Опасност от преливане на реки заради обилните дъждове

Най-критични ще са непочистените корита

03.06.2024 | 13:50 Редактор: Беатрис Младжова

Поредната порция силни дъждове изправя местните управи пред сериозно изпитание. На много места се чака реки да повишат опасно нивата си. Най-критични ще са непочистените корита. Едно от тях е това на Марица в Пазарджик.

"Трябва един по-сериозен дъжд и тук ще стане наводнение както преди няколко години. Ако кметът си гледа работата както трябва, ще се постигнат нещата. Опасно е за близките блокове тук и за хората, които живеят, защото като излезе реката извън коритото става вече лошо", сподели жителят Иван Тошев.

Според местната управа общината е с вързани ръце заради бюрократични спънки.

"Община Пазарджик не разполага с валидно комплексно разрешително за почистването на речното корито", добави кметът на Пазарджик Петър Куленски. 

Според Басейнова дирекция всички участъци от коритото, които трябва да се почистят, попадат в рамките на корекцията на реката. В тези случаи Законът не предвижда разрешително. 

"В този случай ние с едно писмо, в момента го изготвят колегите, ще уведомим кмета за последващите действия. Като единствено той трябва да уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите за инвестиционното намерение и може да започне почистването на храстовата и дървесна растителност", коментира директорът на Басейнова дирекция - Пловдив Васил Узунов.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС