Пловдивският митрополит Николай: Няма да съм патриарх

Участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений

02.06.2024 | 21:24 Редактор: Толя Стоянова
Пловдивският митрополит Николай: Няма да съм патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви, че няма да стане Български патриарх.

"Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя", каза пред журналисти в Бургас пловдивският митрополит Николай.

Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор.

Митрополит Николай бе в морския град, където участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба в Бургас.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви митрополит Арсений. 

Припомняме, че в обръщение от средата на март т.г. на Пловдивския митрополит Николай до клира и миряните от епархията заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светия синод на Българската православна църква - Българската патриаршия, предстои да проведе в съответствие с нейния Устав, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
Друг фарисей ще се намери. Николай не е единственият, ходил на поклонение на ул. " Козяк", подкрепящ папските амбиции на Вартоломей и икуменическата ерес. Дано църквата ни да оцелее! Сигнализирай за неуместен коментар