С рецитали и венци почетоха паметта на Ботев, кулминацията беше в родния му Калофер

Честванията в София бяха пред бюст-паметника в Борисовата градина

02.06.2024 | 18:36 Редактор: Толя Стоянова

Точно в 12:00 часа с вой на сирени България почете загиналите за свободата. Честванията за паметта на Христо Ботев в София бяха пред бюст-паметника му в Борисовата градина. В програмата участваха Гвардейският представителен духов оркестър и вокален квартет "Светоглас".

С рецитали се включиха ученици от столични училища. Представители на властта и десетки граждани поднесоха венци и цветя. Родители доведоха децата си, за да ги възпитат в родолюбие и да помнят заветите на Ботев.

"Искам дъщеря ми и сина ми да познават нашата история, нашите герои. Искам да знаят какво означава думата "герой" и да разбират какво означава да дадеш живота си за нещо по-голямо от собствения ти живот", каза един от присъстващите.

Кулминацията на честванията беше в родния му Калофер. Поклонението започна с изнасяне на знамето на Ботевата чета и с поднасяне на цветя пред майката на Ботев - Иванка.

Гирлянд на славата изрази почитта на калоферци и гости на града към делото на големия български поет, революционер, публицист и общественик.

В Казанлък също преклониха глава пред Ботевия подвиг. В честванията се включиха представители на културни институти и на патриотични организации.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Политиците, грантово- анализаторската " интелигенция" и присъдружните им медии всячески се опитват да попречат на младите поколения да познават българската история и българските герои. Да напомням ли за 3- ти март? Срам го било от свободата пишман цвета на нацията..?? Предпочитал да е в Османската империя, защото мрази Русия. Да се чудим като народ защо герои като Ботев са дали живота си за едни българомразци, които продават Родината за центове и грантове . Добре е, че не могат да го видят Сигнализирай за неуместен коментар