fallback

148 години безсмъртие: Хиляди извървяха пътя на Ботев, откриват патриотично зелено училище

За участниците емоциите са неописуеми

02.06.2024 | 13:39 Автор: Искра Ангелова

Отбелязваме 148 години от смъртта на поета и революционер Христо Ботев, както и на геройски загиналите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12:00 часа прозвучаха сирените, с които България отдава почит към геройски загиналите за свободата на България. В Деня на революционера Христо Ботев хиляди почетоха паметта му на всенародното поклонение на връх Околчица. Тази година в 76-ия национален туристически поход се включиха рекорден брой ученици, туристически групи и граждани.

В продължение на 6 дни те извървяха 120-километривото трасе от Козлодуй до Околчица. Едни от най-многобройните групи тази година са от Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Максим Кирилов участва за първи път, разкри какво е накарало да извърви пътя от Козлодуй до Околчица.

"Много бих искал да видя нашите герои откъде са минали през какъв път и какво са преживели", сподели той.

Въпреки трудните и дълги преходи, всички поклонници на Ботев имат намерение да участват и другата година, защото емоциите са неописуеми.

"Ходихме по беседи, научихме доста работи за Ботев за Априлското въстание", разкри Кристиян Иванов от Велико Търново.

"Много приятен преход с много красиви гледки и палатките, и нощувките са супер, събираме се групичките и си говорим", коментира участник от Крумовград.

"За щастие, тази година времето беше много добро. Преходът за нас беше много емоционален и много запомнящ", призна Никола Стражаков от Сандански.

"Ботев е герой, българин до мозъка на костите си, един от апостолите", каза Йордан Тонев от Стара Загора.

Кметът на Враца съобщи, че във Враца предстои изграждането на първото зелено училище по патриотично, екологично и православно образование.

"За да може всеки български ученик от всеки български град да мине по тези стъпки, да научи основните базисни правила", заяви Калин Каменов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback