Депутатите се събират извънредно заради Сребреница, ще изслушат Главчев

Служебният премиер заяви, че отказва да участва в предизборни спектакли

01.06.2024 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Седмица преди вота - Народното събрание ще заседава извънредно утре от 15:00 часа. Дневният ред се състои от две точки - обсъждане на казуса със заплатите в здравеопазването и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница.

На утрешното си заседание депутатите трябва да обсъдят проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции при неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

В дневния ред е заложено изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Днес Димитър Главчев заяви, че отказва да участва в предизборни спектакли. 

"Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения. Всеки, който елементарно е запознат как се взима решение, знае, че това е процес. Той всъщност завършва, след като бъде изразена позицията с гласуване", посочи Главчев.

Очаква се вносителите на предложението от ПП-ДБ да са в зала. "Възраждане" няма да присъстват, защото "това е поредният опит да се хвърли прах в очите на българите".

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR