fallback

България вече има линейка за спешна помощ специално на деца

Екипът на болницата е обучен

01.06.2024 | 15:40 Автор: Беатрис Младжова

България вече разполага с първата за страната специализирана високопроходима детска линейка от най-висок клас – тип С. Тя бе дарена на 1 юни  – Международният ден на детето, на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Средствата за линейката от 413 000 лв. и оборудването ѝ са дарение от АЕЦ "Козлодуй", а фирмата – доставчик "Екселор Холдинг Груп" АД е избрана след процедура по обществена поръчка. 

Превозното средство отговаря на всички изисквания на действащия в момента стандарт за линейки. То е специализирано за извършване на високорискови реанимационни дейности и наблюдение на пациенти, проектирано и екипирано е за спешен транспорт, за прилагане на техники за поддържане на живота и мониторинг на спешни пациенти, включително новородени и деца. 

Автомобилът разполага с инкубатурна транспортна система за новородени и недоносени деца (кувьоз), която осигурява възможност за превоз с наземен транспорт и е адаптивна за прехвърляне в самолети и хеликоптери за авиационна спешна помощ. 

"Това е първата за страната ни линейка от този тип, което е важна стъпка в съвременната грижа за децата", заяви изпълнителният директор на фирмата – доставчик Владимир Дряновски. Той уточни, че условията и оборудването позволяват извършването на високоспециализирани реанимационни дейности на деца от всички възрасти, а самият автомобил може да се придвижва при всякакви трудни терени – планински или насечени.

„Отдавна болница се нуждаеше от такава линейка, тъй като от години извършваме републикански трансфери на деца от цялата страна и ежедневно се налага наши пациенти да бъдат преместени в други болници. Това е поредна стъпка към модернизирането на нашето оборудване и значително подобряване на условията на работа на екипа ни", заяви изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

Екипът на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" е обучен за работа с апаратурата и автомобилът ще започне да се използва веднага. 

Снимка: болница "Проф. Иван Митев"

fallback
Още от България
fallback