fallback

Срокът за построяване на Националната детска болница е от 3 до 4 години

Парцелът бе избран измежду пет възможни в столицата

01.06.2024 | 13:50 Автор: Беатрис Младжова

Символично в Деня на детето започна и разчистването на терена, където ще се строи Националната детска болница. Здравният министър даде старт на процеса по премахването от терена в "Горна Баня". Парцелът бе избран измежду пет възможни в столицата. 

"Пред изграждането на Националната детска болница няма никакви пречки", увери служебният премиер Димитър Главчев. 

"Честит празник на нашите деца. Те са нашето бъдеще. И всички очакваме от тях да са щастливи, за което и ние трябва да допринесем. Няма обжалвания, това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Имало е идея и още един имот да се присвои, но засега спираме дотук, нямаме никакви пречки", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

В следващите седем месеца сградите ще бъдат премахвани поетапно. Строителната фирма ще премахне първо елементи от фасадите и покрива, които определя като "опасни". Д-р Влатко Глигоров заяви, че вече е започната втора фаза в разговорите с Европейската инвестиционна банка. 

"Това са доклади и анализи за това от каква структура имаме необходимост, каква структура трябва да има болницата, какви отделения, какъв капацитет. След това ще има второ задание", допълни д-р Глигоров.

Предвижда се в детското лечебно заведение да има хотел за родители, търговска част, подземен паркинг. Здравният министър допълни, че след изчистването на терена, срокът за построяването на Националната детска болница е от 3 до 4 години.

На утрешното извънредно заседание една от темите отново е свързана със здравеопазването - служебният премиер ще бъде изслушан именно за заплатите в сектора.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback