Министърът на икономиката и КНСБ обсъдиха приоритетите на индустрията

Необходими са действия за подкрепа в конкретни сектори

08.01.2015 | 18:05 Редактор: Ирина Георгиева
Министърът на икономиката и КНСБ обсъдиха приоритетите на индустрията

Приоритетите за развитието на българската индустрия бяха обсъдени на среща между министъра на икономиката Божидар Лукарски и представители на КНСБ. Президентът на Конфедерацията Пламен Димитров постави проблемите, на които трябва да се търсят решения за по-ефективно и прозрачно икономическо развитие на страната и по-конкретно в индустриалната политика. Той настоя Министерството на икономиката да подкрепи разработената от КНСБ и научни кръгове Целева индустриална стратегия, която предлага конкретни мерки, за да се развие и да възроди индустрията на България в тези части и сегменти, в които има конкретни предимства. Той посочи необходимостта от действия за подкрепа в конкретни сектори - добивната промишленост, (цветната металургия, кабелното производство), химията, машиностроенето и др.

Министър Лукарски заяви, че министерството ще разгледа и обсъди стратегията и увери, че екипът му ще поддържа постоянен диалог с всички синдикални и работодателски организации като ще направи всичко възможно за бързо решаване на проблемите на българските производители и индустриалци.

По време на срещата министър Лукарски и г-н Димитров постигнаха съгласие, че ще работят заедно, за да може българският бизнес да се възползва максимално от възможностите на новия план за стратегически инвестиции на Европейския съюз, известен още като плана „Юнкер“.

В края на срещата президентът на КНСБ изрази задоволство от новината, че министър Лукарски ще възобнови дейността на Съвета за икономически растеж, където ще се обсъждат и решават неотложни въпроси на бизнеса и индустрията.