fallback

Пациенти с еднакви здравни вноски са дискриминирани при лечение

На този етап лечебните заведения не участват пряко в преговорния процес между НЗОК и БЛС

31.05.2024 | 15:10 Автор: Елеонора Танева

Националното сдружение на частните болници, Българската болнична асоциация, Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България изпратиха обща декларация до Надзорния съвет на НЗОК и до Българския лекарски съюз. Тя е във връзка с последното решение на Конституционния съд, което според лекарските организации е дискриминационно спрямо пациентите. 

Ето акценти от позицията на болничните заведения:

На 11 април 2024 г. Конституционният съд отмени разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Решението на КС възстановява възможността НЗОК да заплаща на лечебните заведения за болнична помощ надлежно изпълнената и отчетена "надлимитна" дейност.

Решението на Конституционният съд има директно действие, от което следва и извода, че НЗОК и БЛС следва да приведат в съответствие с решението на КС всички норми на НРД 2023-2025 г. и на останалите актове, уреждащи заплащането на дейността на болниците, които влизат в противоречие с него.

В разрез с постановеното от КС решение и съдебна практика, обвързваща всички органи и институции да спазват това решение, вместо да се предприемат необходимите действия за синхронизиране на подзаконовата нормативна уредба с решението на КС, се търси нов начин за париране на тези плащания към лечебните заведения.

Обръщаме внимание и на факта, че предложената от съюза опция за плащане на по-ниски цени на едни лечебни заведения не е уредена и не съществува като възможност в НРД 2023-2025. От своя страна приемането на такава разпоредба би означавало, че лечебните заведения, които имат висококачествена медицинска помощ и са търсени от пациентите, защото предлагат квалифицирана услуга, ще бъдат наказвани с намаляване на ценните, а тези, които „не лекуват добре“ и не са търсени от пациентите, което зависи и от региона, да бъдат облагодетелствани. Подобно дискриминационно и противоречащо на вътрешното ни  и европейското законодателство предложение, би препятствало развитието на здравеопазването в България и би насочило пациентите ни да търсят медицинска помощ в чужбина.

Подобно санкционно изменение в цените за болниците, достигнали лимитите, води и до нарушаване на правата на здравноосигурените лица. 

Противно на изложеното предлаганото изменение означава дискриминиране на определени пациенти за сметка на други, тъй като срещу здравноосигурителната си вноска, пациентите ще получат различно платена услуга (по-ниско платена). 

На този етап лечебните заведения не участват пряко в преговорния процес между НЗОК и БЛС, които определят цените на клиничните пътеки. Но е важно да  не забравяме, че лечебните заведения са страни по договорите с НЗОК.

От болничните заведения настояват да се направи обсъждане, с всички участващи и заинтересовани страни в този процес като НЗОК и БЛС предприемат необходимите действия да се премахнат всички текстове от НРД 2023-2025, които влизат в противоречие със закона и Конституцията, съгласно решението на Конституционния съд от 11 април 2024 г. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback