fallback

Радев празнува с 80 випускници в неравностойно положение (+СНИМКИ)

Вие вече познавате трудностите и сте се убедили, че винаги има решение, когато до теб има добър приятел, каза президентът

30.05.2024 | 22:30 Автор: Елеонора Танева

Изберете честно и почтено занимание и помнете, че енергията, любознателността, волята и вярата ще ви направят най-добрите. С тези думи президентът Румен Радев приветства близо 80 зрелостници от випуск 2024 в балната им вечер, организирана в рамките на благотворителната инициатива на държавния глава "Подкрепи една мечта“. Президентът и съпругата му Десислава Радева са домакини на традиционния абитуриентски бал за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, както и зрелостници от специални училища за ученици с увреден слух.          

В приветствието си към зрелостниците държавният глава им пожела винаги да вярват в своите таланти и възможности и да помнят хората, които от самото начало са ги подкрепяли по пътя към реализацията на мечтите им. Президентът Радев изрази удовлетворение, че почти половината от абитуриентите тази година желаят да учат в университет, а останалите вече търсят своята перспективна работа.

„По пътя напред неизменно ще срещате трудности, но вие вече познавате трудностите и сте се убедили, че винаги има решение, когато до теб има добър приятел“, посочи още държавният глава. По думите му едно от най-големите изкуства в живота е умението да се създават приятели, защото именно с тях ни свързва общ житейски път, общи идеи и ценности. „Предстои ви да разберете, че приятелите се изпитват и се разпознават в критични ситуации. Те са хората, които ще ви слушат, ще ви разберат, ще ви подкрепят и ще ви помогнат с каквото и колкото могат. Ще ви протегнат ръка да се изправите. Затова искам да ви пожелая да пазите приятелите, с които ще ви събере животът, защото те са онзи отбор, с който вие ще печелите“, заяви президентът Радев пред младежите.

В официалното откриване на бала участваха абитуриентите Емел, Камелия, Костадин,  Снежина и Стелиян, които миналата есен получиха стипендия от „Подкрепи една мечта“ за отличен успех. От името на зрелостниците от випуск 2024 Снежина сподели: „Мечтите стават реалност само когато има кой да ги подкрепи. Искам да изкажа своите сърдечни благодарност към всеки, който е участвал в това събитие и е помогнал нашата мечта да стане реалност“.

Държавният глава благодари на всички дарители, които подкрепят инициативата, както и на всички артисти, певци, стилисти и фотографи, които благотворително се включват в подготовката на младежите за балната вечер.

Инициативата „Подкрепи една мечта“ е насочена към младежите, настанени в социални услуги за резидентна и приемна грижа. В 11-и и 12-и клас в средното училище те получават подкрепа и напътствия за своето личностно развитие чрез образование или работа. Младежите са насърчени в решението си да продължат своето обучение във висше училище или професионален колеж, както и получават съвети за избора на подходяща специалност. Те се запознават с възможностите за реализация на пазара на труда чрез конкретни предложения за работа.

В подкрепа на мотивацията за учене Администрацията на Президента отпуска еднократна стипендия за младежите от инициативата, които са приети да учат в университет или колеж. Финансова помощ за отличен успех получават и учениците от 12-и клас, които са настанени в социални услуги. Средствата за стипендиите за студенти и ученици се набират по време на дарителската кампания, която президентската администрация организира ежегодно.

В рамките на дарителската кампания в полза на „Подкрепи една мечта“ до този момент са набрани средства в размер на 87 380 лева. Организациите, фирмите и гражданите, които имат желание да дарят средства за инициативата „Подкрепи една мечта”, могат да го направят по банковата сметка на Администрацията на президента:

Банковата сметка на Администрацията на президента е:

 IBAN: BG 45 BNBG 9661 3000 1909 01

 BIC: BNBGBGSD

 Банка: БНБ

Снимки: Прессекретариат на президента

fallback
Още от България
fallback