Последното пътуване на цар Фердинанд: От Кобург до България

Tой е най-дълго управлявалият монарх в Третото българско царство

29.05.2024 | 19:07 Редактор:

76 години след смъртта на цар Фердинанд - с траурна церемония и почести тялото на българския владетел беше положено в царския дворец "Врана". Наричан "създателят на модерната българска държава" той е най-дълго управлявалият монарх в Третото българско царство и продължава да предизвиква противоречиви чувства и оценки. Днешното историческо събитие обаче е безспорно.

Досега тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени в баварския град Кобург. Оттам българският владетел беше изпратен с почести и върнат у нас с военен самолет. На българска земя ковчегът беше посрещнат с военни почести и транспортиран към царския дворец. 

Във "Врана" под звуците на първия български химн ковчегът премина през шпалир от гвардейци. А на входа на двореца го посрещна последният български цар - Симеон Сакскобурготски, който никога не е виждал дядо си.

"Важното е да си уважаваме миналото, оттам нататък вече всеки е свободен да тълкува както пожелае", каза Сакскобурготски.

Инициативата за историческото завръщане започва в края на миналата година. 

"Ние нарочно не направихме опита да вървим по строгия протокол и да изпращаме нарочни покани. Всеки, който дойде тук, беше по собствено желание", подчерта председателят на инициативния комитет за завръщането на тленните останки на Фердинанд Петър Стоянович.

"Нека никога не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим в България, гробът на цар Борис III беше тежко поруган, а костите бяха разхвърляни някъде по деретата около Рилския манастир. Това е обратното, което една интелигента и уважаваща себе си държава и нация трябва да прави", заяви президентът на Република България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

А събитието развълнува както младите, така и онези, които носят царската история в личната си съдба.

Така 76 години след като умира извън страната, която управлява - Фердинанд сбъдва желанието си да се завърне обратно в България за последното си пътуване.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа