Кметове и жители на наводнени преди 2 години години села: Търпението ни се изчерпа

Спряно е финансирането за възстановяване на огромните щети от потопа в Карловско

29.05.2024 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

Две години след опустошителните наводнения - в Карловско блокираха за час Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре, защото държавата е спряла финансирането за възстановяване на огромните щети от потопа.

Полуразрушени стоят мостове, улици и дерета в Карлово и селата. Кметовете вече създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране.

В писмо до премиера Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов настояват да бъдат отпуснати 38 млн. лева за възстановяване на разрушената инфраструктура. До момента администрацията е получила 17 млн. лева. Според кметовете 38-те милиона могат да бъдат отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева.

"Търпението ни се изчерпа. Комисията има бюджет 130 млн. лв. От началото на годината не е заседавала нито веднъж и не е отпуснала нито стотинка. Не само за Карлово, а за нито едно населено място в България. Ние искаме 38 млн. лв.", каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

"Гарантирам, че в най-кратък срок Междуведомствената комисия ще се събере и ще отпусне възможните средства в рамките на бюджета. 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати, това мога да гарантирам", заяви премиерът Димитър Главчев.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Отидоха парите ни за *** Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар