"Исторически ден": За първи път АЕЦ "Козлодуй" ще работи с алтернативно гориво

Продължава работата по изграждането на 7-и и 8-и блок

29.05.2024 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

43 касети с алтернативен тип гориво вече са заредени в пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Това стана ясно днес на официална церемония в Атомната централа по внедряването на ядреното гориво, на която присъства премиерът, енергийният министър и посланикът на САЩ в България. Предстои осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6-и блок на атомната електроцентрала.

Презареждането на горивото се състоя по време на годишния планов ремонт на енергоблока. А на 9 юни се очаква и да бъде пуснат в експлоатация.

"Тези дни горивото започна да бъде вкарвано в зоната и завърши вчера в 14:25 ч. Всичко мина перфектно, нямаше нито един момент, в който да има някакъв проблем", сподели изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Енергийният министър определи диверсификацията като исторически момент за страната ни.

"В 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй" за първи път централата ще работи с алтернативно гориво, като част от стратегията и целта на България за диверсификация и сигурност по отношение на произвежданата ядрена енергия", заяви Владимир Малинов.

Министър Малинов посочи, че след диверсификацията на 5-и блок, продължава работата по изграждането на 7-и и 8-и блок.

"Към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" произвежда около 1/3 от енергията, която се употребява на територията на нашата страна. Електроенергия, която е с нулеви емисии и която е достъпна от ценова гледна точка, и е изцяло в рамките на стратегията на ЕС и на "зелената сделка", добави той.

Премиерът Димитър Главчев определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация - един продължителен процес, който започнал още през 2009 г., когато стартирали първите разговори с американския доставчик.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 1 месец
Алтрнативно гориво - на алтернативна цена! Затова ли от Козлодуй са поискали 30% увеличение на цената на тока? Сигнализирай за неуместен коментар