Във "Врана" държавници и граждани посрещнаха тленните останки на Фердинанд

В кратка церемония ще участва само царското семейство

29.05.2024 | 15:53 Редактор: Вяра Димова
Във

В двореца "Врана" започва траурната церемония по погребението на цар Фердинанд. Тленните останки на най-дълго управлявалия монарх от Третото българско царство пристигнаха от Кобург - Германия, на Летище София с военния самолет "Спартан". Така 76 години след неговата смърт в Кобург през 1948 г., където прекарва години на изгнание, се изпълва желанието му да бъде погребан на българска земя.

"На добър път към дома, цар Фердинанд" - така пресслужбата на Кобург отрази тържествената прощална църковна служба, с която жителите на града се простиха с него. 

Официални лица и гости на столицата дойдоха, за да отдадат почит към цар Фердинанд. Ковчегът беше носен на ръце от гвардейците. Беше изсвирен и първият химн на България - "Шуми Марица". Тленните останки бяха посрещнати от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство. Кметът на София Васил Терзиев също е в двореца "Врана", както и заместник-представителството на НС, представители от политически партии. 

В кратка церемония ще участва само царското семейство, а след това гражданите ще могат да влязат и да отдадат почит към паметта е делото на Фердинанд.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR