fallback

Регистрираха нов случай на лаймска болест в Търновско

Специалистите излязоха с препоръки как да реагираме при ухапване

29.05.2024 | 15:26 Автор: Толя Стоянова

Здравните власти във Великотърновска област регистрираха пореден случай на лаймска болест. По данни за Регионалната здравна инспекция в старата столица заразеният пациент е от община Велико Търново.

В рамките на две седмици това е четвъртият случай на болест, пренасяна от кърлежи в региона. В средата на май в областта имаше още двама заразени с лаймска болест и един с марсилска треска.

Специалистите излязоха и с препоръки как да реагираме при ухапване от кърлеж. На първо място трябва да се свали максимално бързо, като по възможност това трябва да направи медицинско лице. Мястото на ухапването трябва да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапване от кърлеж, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания.

Втората по честота предавана от кърлежи инфекция в страната е марсилската треска. Тя започва внезапно с повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Антибиотична профилактика се препоръчва само за лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако сваленият кърлеж е идентифициран надеждно или ако кърлежът е стоял забит в тялото в продължение най-малко 24 часа. Лечението или профилактиката могат да започнат в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа.

Използването на антибиотик след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на марсилска треска. Вместо това хората трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират е личния си лекар, предаде "Фокус"

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels

fallback
Още от България
fallback