fallback

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за ядрено гориво, заредиха американско такова

Продължават преговорите с френската "Франатом"

29.05.2024 | 13:29 Автор: Искра Ангелова

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов.

Премиерът Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с "Уестингхаус". Министър-председателят определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия.

"Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това - избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност", отбеляза още Главчев.

По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

Първата касета с американско гориво вече е заредена, обяви още изпълнителният директор на компанията. Блокът ще бъде пуснат отново в електроенергийната система на страната на 9 юни, а наличното руско гориво ще се използва за резерв.

Директорът на централата посочи още, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското.

"За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ "Козлодуй" ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите.

Продължават преговорите за ядрено гориво и за шести блок с френската "Франатом".

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback