fallback

България търси възможности за увеличаване на износа към Израел

Министър Петко Николов и посланик Сфари изтъкнаха отличните взаимоотношения между двете страни

28.05.2024 | 17:48 Автор: Беатрис Младжова

На среща министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и извънредният и пълномощен посланик на Израел в България Йосеф Леви Сфари обсъдиха как може да се увеличи българският износ към Израел.

Двамата изтъкнаха отличните взаимоотношения между страните и обсъдиха възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество като подчертаха, че съществува голям неизползван потенциал за разширяване на търговията.

Николов посочи, че Израел е традиционен икономически партньор на България, но има още какво да се желае за подобряването на двустранните взаимоотношения. По думите му важна стъпка за активизиране на икономическите връзки в различни сектори би било провеждането на Първа сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество. 

"Това би представлявало добра основа за обсъждане на конкретни стъпки и перспективи за бъдещите двустранни търговски отношения", каза д-р Николов.

Двамата разговаряха още за насърчаване на израелските инвестиции в областта на иновациите и високите технологии у нас. Израелските инвеститори и компании, които оперират в България, особено в сектора на високите технологии, намират у нас инженери и експерти на много високо ниво, посочи от своя страна посланик Йосеф Леви Сфари.

Икономическият министър и посланикът на Израел обсъдиха възможностите приоритетно да се работи по засилване на двустранния стокообмен, особено за експорт на стоки от България. На срещата стана ясно още, че вече има заявен интерес от страна на израелски компании за внос на строителни материали, селскостопански стоки, хранителни продукти, облекла, продукти за хигиена и други.  

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

fallback
Още от България
fallback