ВМА се похвали с най-модерния кръвен център в България

Около 7000 души годишно даряват кръв там

28.05.2024 | 14:15 Редактор: Беатрис Младжова
ВМА се похвали с най-модерния кръвен център в България

Осветиха реновираният Център по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). Водосветът бе отслужен от отец Лъчезар от храма "Рождество Христово" в столичния квартал "Младост" и от архимандрит Силуан от манастира "Света Петка" в село Бистрица.

Около 7000 души годишно са кръводарителите в Центъра, като половината от тях са военнослужещи и цивилни служители от военните формирования. Освен военните и стотици българи застават зад благородната кауза – пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, служители на различни компании, политици и други. 

За 30 години Кръвният център на ВМА отчита 130 000 кръводарявания – 52 000 под пагон и 78 000 "цивилни" кръводарители. Само за първите 5 месеца на настоящата година са извършени 3400 кръводарявания. 

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски добави, че реновирането на Центъра съвпада с 30-ата годишнина от неговото създаване. 

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: ВМА


1
1 rate up comment rate down comment 0
кръвни проби
преди 1 месец
Кога ще се реши въпроса с "шофьорските" кръвни проби? Не може да се чака по цяла година за фалшив резултат от дрегерите! Сигнализирай за неуместен коментар