Г. Ангелов: ЕЦБ търсеше спада на еврото с действията си

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество"

08.01.2015 | 09:48 Редактор: Дориана Ранкова
Г. Ангелов: ЕЦБ търсеше спада на еврото с действията си

Според Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", ЕЦБ ще задвижи плановете си за директна интервенция на пазара (количествени улеснения) след заседанието на Банката на 22 януари. Действията на гуверньорът Марио Драги, по негови думи, ще бъдат подкрепени и от вече явната дефлация, а не само опасенията от такава.

 

Ангелов коментира, че Европа е тръгнала по пътя на САЩ и действията на нейната централна банка, но това, което трябва да притеснява Стария континент, въпреки засега добрия пример отвъд океана, е по-трудното прокарване на структурни реформи в Блока. Европа не е толкова бързо подвижна икономика, която не може да бъде лесно сравнявана със САЩ.

 

Очакванията на икономиста не са за твърде продължителен спад на единната валута, но вижда забавяне в целта на ЕЦБ относно валутата, поради по-бързи спад на петрола. Именно затова и натискането на педала на количествените улеснения изглежда още по-сигурно.

 

Георги Ангелов коментира и евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. По негови думи сега Европа е по-готова да се справи с такова предизвикателство, а за самата Гърция валутният съюз е комфортната зона. По-голям проблем обаче са икономиките на Италия и Франция. Периферията все още има своите икономически въпросителни.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук, с водещ Дориана Ранкова,  в следващия видео материал: