"МаниАк" или "маниЯк": Среден 3 за зрелостниците по правопис и пунктуация

Те избягват решаването на сложни задачи

27.05.2024 | 13:54 Редактор: Беатрис Младжова

Уменията на зрелостниците по правопис и пунктуация, се равняват на среден три по международните стандарти. Това показват данните от кампания за грамотност "Животът няма аутокорект", организирана от платформата "Как се пише".

В кампанията, провела се онлайн, участие са взели близо 3500 абитуриенти. 50% от тях не могат де се справят с граматически упражнения. Средният резултат на правилните отговори на въпросите, свързани с правопис, е 54 на сто, а при граматичните задачи – 57%. 

Установено е също, че зрелостниците избягват решаването на сложни задачи. При задачи със затворен отговор, активността е по-голяма, ако отговорите се състоят от една дума, ако е цяло изречение, то броят на участниците спада. Често учениците не забелязват частицата "не", която показва, че се търси в кой отговор няма грешка. 

Грешки се допускат и при правописа. 42% не знаят, че думата порасна се пише без "т", 76 на сто не са наясно с правописа на заимствам и добавят едно излишно "в" отпред. 51% смятат, че маниак се пише с я, вместо с правилното а. Резултатите са получени в рамките на 50 дни, след като учениците са решавали задачи от първото дигитално помагало в социалната мрежа Threads.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels


1
9 rate up comment rate down comment 0
Светлозар Георгиев
преди 1 месец
Така е - неграмотността е факт. Доказва го и авторът на тази статия, допуснал две пунктуационни грешки. Сигнализирай за неуместен коментар