fallback

Еврото продължава да поевтинява спрямо американския долар

Търговията с американския долар върви почти на същите нива, на които се купува еврото

07.01.2015 | 18:00 Автор: Борислав Петров

Ново деветгодишно дъно за еврото спрямо долара. В ранните часове на 7 декември 2015 г. стойността на единната валута слезе до под долар и 19 цента. У нас, оказа се, много хора с по-големи банкови спестявания в евро, вече обръщат парите си в долари.

В обменните бюра американската валута също е по-купувана в сравнение с миналата година.

Проверка на екипа ни сред столичните обменни бюра показа, че в първата работна седмица на 2015-та година търговията с американския долар върви почти на същите нива, на които се купува еврото.

Поевтиняването на еврото спрямо американския долар се дължи на редица фактори като основният през последния един месец е заплахата Гърция да напусне еврозоната.

Заради поевтиняването на еврото, в Стария континент вече се наблюдава дефлация. У нас също. "Тя е положителна за обикновения потребител, но е сериозен бич за икономиката", каза пред България Он Ер диларът от "Делтасток" Андрей Стойчев.

Част от представителите на родния бизнес също са засегнати от по-евтиното евро и по-скъпия долар. Това са предимно компании, които преди няколко месеца са договорили разплащания в долари. Само че, сумата, която са договорили, вече им излиза доста по-скъпо.

Финансистите и анализаторите на пазара не прогнозират дали кризата с еврото ще се задълбочи. Едно обаче е ясно - следващите два месеца ни очакват вълнуващи събития на финансовите пазари.

 

Вижте още в репортажа на Борислав Петров:

 

 

fallback
Още от България
fallback