Още 33 картини от КТБ бяха преместени за съхранение в НИМ

07.01.2015 | 17:14 Редактор: Васил Детелинов
Още 33 картини от КТБ бяха преместени за съхранение в НИМ

И днес продължи изнасянето на картини от сградата на КТБ, поискано от Софийската градска прокуратура Сред тях бяха и две ценни творби на художника Иван Мърквичка, оценени на няколко десетки хиляди лева. Произведенията на изкуството бяха транспортирани отново до Националния исторически музей, където засега само ще се съхраняват. Акцията на прокуратурата е в рамките на разследването срещу Цветан Василев за длъжностно присвояване в особено големи размери.

За разлика от вчера, днес 33-те картини бяха изнесени от банката под засилена полицейска охрана. За транспортирането бе използван същия камион. Всяко платно бе опаковано и пренесено до него с ръкавици. От прокуратурата отказаха всякакъв коментар.

 И тези картини ще се пазят в Националния исторически музей - в една от тайните зали на БКП. Тя е с оловно покритие и издържа на радиационно лъчение и земетресение. Много от картините са подаръци за Цветан Василев от поети, банкери, собственици на медии и бизнесмени.

  "Уважаеми г-н Василев вярвам, че умението Ви да се печелите и управлявате пари при Вас преди всичко е психология и прозорливост. Велин Георгиев, 03. 06.2009 година. Това е от картина изобразяваща катедралата Ал. Невски, на която пише Б. Милев- 2009 година. "- прочете от гърба на една картина директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

 Автори на част от платната, изнесени от банката днес, са известните художници Ари Калъчев, Тодорка Бурова, Петър Дачев и Павел Францалийски. В колекцията на Василев са и две произведения на Иван Мърквичка. Стойността им тепърва ще се оценява.

"1888 година. Жан Вацлав Мърквичка, картина с рамка изобразяваща портрет на момче с червени дрехи    и дървено конче. И още една картина пак от Мърквичка със същия надпис изобразяваща портрет на  човек. На търг тези на Мърквичка започват от 20 хиляди лева. "-обясни проф. Димитров.

 

 

 

 Божидар Димитров уточнява, че не всички картини са с културно-историческа стойност. За да бъдат такива те трябва да са на поне 50 години и и да струват над 300 хиляди лева. Колекцията на Василев не е регистрирана и по Закона за културното наследство.

"Не е и нужно. Прави се само ако се изнасят в чужбина. Само археологическите паметници задължително се регистрират".-каза проф. Димитров. 

  В следващите дни в музея ще бъдат докарани още около 250 предмета - картини, монети и статуетки. Едва след като бъде събрано всичко и след заповед от Министерството на културата експертите от Националния исторически музей ще започнат оценка на вещите.