Медици от ВМА представиха уникален за България учебник

Той е написан в духа на най-добрите световни практики

22.05.2024 | 09:00 Редактор: Беатрис Младжова
Медици от ВМА представиха уникален за България учебник

Второто издание на учебника по Военна и травма хирургия вече е достъпно. Уникалният за България учебник обхваща 57 глави и бе представен пред академичната общност в БАН от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, съобщиха от ВМА.

Съвременният цивилен травматизъм е сред 15-те водещи причини за смърт във възрастта 5-44 години, отговорен за 10% от всички смъртни случаи в световен мащаб (5,8 млн.) и 16% от всички случаи на трайна инвалидност.

Учебникът е уникален за България, тъй като за първи път третира целенасочено всички аспекти на военновременната и цивилната травма. 

Той е написан в духа на най-добрите световни практики, в които е преплетен собствения, цивилен и военновременен опит. Съзнателно преследвани цели са ясна практическа насоченост с добро онагледяване, практически съвети и да бъде подходящ не само за специалисти, но и за студенти и парамедици. Текстът обхваща общите аспекти на военната и цивилна травма – причини, механизми на възникване, патофизиология, оценка на тежестта.

За първи път са включени глави за посттравматично стресово разстройство, обучение на военни лекари и хирурзи, химическа и радиационна травма и травма от биологични оръжия, критерии за донорство и кондициониране на донор. 

Снимка: ВМА