БНБ разпореди по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити

Отчита се ръст при търсенето на този тип заеми

20.05.2024 | 20:16 Редактор: Вяра Димова
БНБ разпореди по-строги правила за отпускане на ипотечни кредити

Българската народна банка отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече, отколкото нарастват цените на недвижимите имоти, показва анализът на БНБ.

Годишният темп на нарастване на кредитите, обезпечени с жилища, за банковата система се увеличава от 10,1% в края на 2020 г. до 15,0% и 16,1% през следващите две години и се ускорява до 19,9% в края на 2023 г.

Банките не са разхлабили режима при отпускане на такива кредити и не трябва да го правят, сочи докладът на банката.

С решение на Управителния съвет на банката се утвърждават определенията и начина на изчисляване на няколко показатели, които банките трябва да спазват. Въвежда се и тримесечна отчетност за тези показатели. 

Брутният обем на новоотпуснатите кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти възлиза на 5,2 млрд. лв. през 2022 г. и на 5,8 млрд. лв. през 2023 г. За периода на първото тримесечие на 2024 г. новоотпуснатите кредити са в размер на 1,7 млрд. лв. С основен принос при новоотпуснатите кредити, имат големите банки, които поддържат дял от поне 80%.

През 2023 г. кредитната активност на търсенето на жилищни ипотечни кредити се засилва, особено в последното тримесечие на годината. Растящата активност се запазва и през първото тримесечие на 2024 г. Независимо от това тримесечният обем на одобрените искания за кредити от страна на банките остава с плавен ръст. Делът на одобрените искания за кредит се запазва под 50% и дори намалява до 46% в края на март 2024 г.

Снимка: БГНЕС