Над 40 университета затвориха врати в знак на протест - парите не стигат?

Едни от най-високите заплати са тези във Великотърновския ВУЗ

20.05.2024 | 13:55 Редактор: Толя Стоянова

Стачка в десетки университети. Преподаватели затварят врати в знак на протест срещу недофинансирането в системата. Това стана въпреки извънредната финансова инжекция от 80 млн. лв. на властта. Много от висшите училища отказаха да се включат в проявата, но в над 40 ВУЗ-а днес занятия и изпити няма да има.

От правителствената пресслужба обявиха, че двете постановления за отпускане на средства, за които премиерът Димитър Главчев заяви, че ще изпълни в края на миналата седмица, вече са приети. Съветът на ректорите и синдикатите ще получат парите, които искат. Заплатите на академичните работници и администрацията ще бъдат увеличени, но със задна дата 1 януари.

Още в петък първият транш от 39 млн. лв. е бил преведен в сметките на университетите. Според Съвета на ректорите отпуснатите средства са добра крачка в увеличението на заплатите, но те са в протестна готовност.

Едни от най-високите заплати в университетите в България са тези във Великотърновския ВУЗ. Те бяха увеличени с 20% през миналата година. Днес преподаватели, докторанти и служители излязоха символично да протестират.

"Асистентската заплата е включена в закона - 1810 лв. Тук не сме за заплати - нито ние, нито служителите, нито докторантите. Най-големият проблем е хаосът, който създадоха в образованието с онова изказване, че държавата поема безплатно стипендиите и след това не последва нищо", каза зам.-ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

В администрацията на университета заплатите са малко над минималната.

"С почти минимална работна заплата сме. Като се махнат данъците, оставаме с минимална работна заплата, която е за страната. Чистотата може да са с по-големи заплати, обидно е, защото създаваш интелигенция, работим с млади хора", заяви Валентина Стоева, която е служител в счетоводство.

Основната заплата, която получават професорите, е 2650 лв. 

"Дълго време бяхме в унизителното положение да бъдем ощетени финансово в сравнение с учителското съсловие. Отново виждаме отпор от едно министерство и от един министър", коментира деканът на Богословския факултет проф. Магдалена Легкоступ.

От университета се надяват скоро да има регламент за приемане на такси на студентите, които постъпления формират и заплатите във ВУЗ-а.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС
 


3
1 rate up comment rate down comment 0
emigrant
преди 1 месец
колко университета има в тая държавица бе?!поне 1/3 трябва да се премахнат! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Нагли сте, ама много
преди 1 месец
Нали за Украйна стигат? Какво ви интересуват университети, пенсионери, майки и др.,които имат нужда от средства от бюджета? Щом има за заплати на политици и за Украйна.....Денков ви го каза:" България няма значение", също и Кокорчо :"Да го ****** бедните!". Сега идете и ги подкрепете с чиста съвест! Преди това помислете добре, предвид събитията в Иран и Словакия, дали Боко, Просто Киро, Пеевски и КО ще поемат риска да откажат да вкарат България във война?Питам вас- " умните" и " красивите"? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
само питам
преди 1 месец
До кога ректорите ще получават заплати, каквито сами си определят? Колко е средната ректорска заплата в страната? 10000, 15000, 20000? Сигнализирай за неуместен коментар