fallback

Зрелостниците ще пишат по вариант 1 на втората задължителна матура

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни

20.05.2024 | 07:39 Автор: Искра Ангелова

Изтеглиха вариант номер 1 за всички зрелостници по всички предмети на втората задължителна матура, като над 46 000 се явяват на нея. Близо 25 000 гимназисти се очаква да положат втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 - държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

Най-много зрелостници - близо 13 000, са избрали да проверят знанията си по английски език. Значителен интерес има към география и икономика, и биология и здравно образование. Тази година 1383 ученици са избрали математиката. По над 1000 души има на изпитите по философия и по предприемачество. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

С изпитите са ангажирани над 7760 квестори. Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия ще защитават дипломен проект, а други ще развиват изпитна тема по теория на професията или ще решават тест по теория на професията. Началото на матурата и на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация е в 8:30 часа. Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback