Прокуратурата иззе картини на Цветан Василев от КТБ

Сред иззетите картини има произведения на Мърквичка и Златю Бояджиев

06.01.2015 | 14:32 Редактор: Ирина Георгиева
Прокуратурата иззе картини на Цветан Василев от КТБ

Колекция от скъпи картини иззе Софийскатa градска прокуратура от централата на Kорпоративна търговска банка. Акцията е заради образувано досъдебно производство срещу мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Според източници на България Он Ер, до разследването се е стигнало, заради неясния произход на парите, с които картините са купени.

Колекцията включва над 300 платна на български художници, сред които има творби на Иван Мърквичка, Златю Бояджиев и Владимир Димитров-Майстора.

Прокуратурата е настояло с писмо до министъра на културата произведенията на изкуството да бъдат съхранявани в хранилищата на Националната художествена галерия в София. Това съобщиха официално от ведомството на Вежди Рашидов.

След експертна оценка от Министерството на културата, част от творбите и други предмети с художествена стойност от КТБ ще бъдат предадени на съхранение в българския Лувър.

 На акцията по изнасяне на картините присъства само Георги Георгиев – представляващ личните вещи на Цветан Василев..

"Обадиха ми се по телефона, но не от прокуратурата и от следствието. Аз съм упълномощен за личните неща на Цветан Василев, аз си водя с мен адвокат, който да ме представлява през извършващото се. Представляващите адвокати на Цветан  Василев никой от тях не присъства"  - коментира Георгиев.

"Ние не бяхме допуснати, ние не знаем какво се изнася просто. Това е някакъв техен опис, на базата на който хората си работят. Всяка пета картина може да не се опише. Комисията, която е определена от квесторите ли, квесторите какви са нали в момента тече дело, нали банката не е с отнет лиценз. Оттук нататък следва да чакаме къде ще бъдат медиите, за да разберем какво се случва" , коментира още представляващ личните вещи на банкера Цветан Василев - Георги Георгиев.

Цветан Василев е обвинен в източването на 206 млн. лв. от КТБ. Той се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Съдът в Сърбия все още не се е произнесъл по искането на българската прокуратура за екстрадицията на банкера. 

КТБ беше поставена под особен надзор, а на 6 ноември БНБ отне лиценза й.