Крути мерки срещу преписвачите на матурата по БЕЛ - кое затрудни зрелостниците?

Част от завършващите не стигнаха до писането на есе

17.05.2024 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

50 хиляди зрелостници се явиха на задължителния изпит по български език и литература. И писаха по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.

"Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" - върху тези две теми разсъждаваха зрелостниците. По регламент третият модул продължи 120 минути.

Димана е сигурна, че се е справила добре.

"Избрах да пиша есето, тъй като съм най-уверена там и реших, че това е моето. Наистина съм положила доста старание", сподели тя.

"Със сигурност пробните матури, които правихме в моето училище, бяха не една, две идеи по-трудни от изпита. Очаквах да пиша есе, но изненадващо за мен този път направих интерпретативно съчинение, мисля, че темата беше интересна", коментира Джулия.

Част от завършващите не стигнаха до писането на есе. Излязоха още след втория модул.

"Литературата леко ме затрудни. Не писах по третия модул, защото мисля, че няма да го измисля и няма да се справя", каза пък Жаклин.

Провеждането на изпита и тази година мина под засилени мерки за сигурност.

"Всичко, което е в компетенциите и отговорностите на МОН по отношение на секретност, по отношение на контрол, е направено", увери зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

Проверки срещу преписвачи имаше в цялата страна, а по време на изпита телефоните на учениците бяха взети.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС