На 6 януари се отбелязва Богоявление

В цялата страна с тържествен ритуал и спасяване на Христовия кръст беше отбелязан празникът

06.01.2015 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
На 6 януари се отбелязва Богоявление

В цялата страна с тържествен ритуал и спасяване на Христовия кръст беше отбелязан празникът Богоявление. Междувременно в редица градове с тържества се отбелязва и 167 години от рождението на Христо Ботев.

В София Богоявленският кръст беше изваден от 30-годишния Денис Белов от езерото в ж.к. „Дружба” в София. Мъжът живее в САЩ със семейството си и е тук за празниците. Повече от 50 души скочиха в езерото. Преди да се проведе ритуалът бе отслужен Богоявленски водосвет от викарен епископ на Софийскийската метрополия Григорий. На него присъства кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

За втора година в Калофер най-малкият участник е на пет години - Румен Рашков. След като богоявленският кръст бе хвърлен в ледените води на Тунджа, той бе спасе и даде на най-малкия. Мъжкото хоро се изви малко след 08:00 часа, а на него се хванаха около 250 калоферци и гости на града.

В Пловдив 33-годишният Пламен Павлов улови Богоявленският кръст във водите на река Марица. Мъжът е военнослужещ в 68-ма бригада „Специални сили” в Пловдив, съобщава агенция "Фокус". Женен е от пет години, а със съпругата си е от 12 години. Пред журналисти той каза, че скача за втора година за кръста на Йордановден и ще продължи да го прави, ако има тази възможност. Попитан защо именно тази година се е хвърлил във водите на река Марица, Пламен каза, че е почувствал бог и че именно той ще извади кръста.

Около 60 младежи скочиха в ледените води на Марица, докато хиляди пловдивчани ги наблюдаваха.

За втори път Пламен Георгиев успява да извади Богоявленският кръст от река Дунав във Видин. Мъжът е на 33 години, женен, с три деца.

В Тутракан кръстът беше изваден от Николай Яковлиев, 36-годишен от село Нова Черна. Общо четирима души са участвали в ритуала.

На пристанището пред погледа на стотици силистренци Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий хвърли богоявленския кръст. Дванадесет храбри мъже от Силистра скочиха в студените води на р.Дунав, с надеждата да успеят, пише общината. За 14-та поредна година Светлин Иванов се пребори за кръста, като посвети победата на 7 - годишния си сина.

/Снимка: Община Силистра/

Празничният ден започна със Света литургия в храма "Св. Св. Петър и Павел" отслужена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий. След това духовия оркестър поведе шествието към пристанището, където ентусиастите се подготвяха да скачат.

Кметът, д-р Юлиян Найденов награди както победителя, така и всички участници и им пожела силна и здрава година.

Богоявленският кръст в Бургас беше спасен от 17-годишния Йордан Господинов от Спортното училище, написа burgasinfo.com. В последните няколко години ученик на спортното училище успява да извади кръста от ледените води на Черно море. Именикът, който се пребори за светото разпятие в съревнование с  35 смелчаци, сред които и още един Йордан, сподели, че скача за първи път.

/Снимка: burgasinfo.com /

Тази година участва едно момиче. Най-младият участник е на 16 години, а най-възрастният е на 66 години. 

/Снимка: burgasinfo.com/

Студеното и ветровито време не успяха да стреснат 75-годишният Васил Петеделенев да участва за 18 път в ритуала за вадене на Богоявленския кръст във Варна. Той обаче беше хванат от 21-годишният Тодор Дамянов, който участва в този обичай за първи път. Младежът, родом от Враца, решил да дойде във Варна с група свои приятели, които също скочиха във водата. Данянов е студент по право във Велико Търново, а от 2 години работи като спасител в Поморие. 

И тази година на Йордановден, спазвайки традицията, шестима смелчаги се хвърлиха за Светия кръст в студените морски води на Каварна. Най-бърз сред плувците се оказа Иван Йорданов, пише общината. 25 - годишният каварненец сподели, че е „горд със себе си и си пожела здраве през цялата година, защото вярва, че скачането в ледените води го пази от болести”. Момчето скача за кръста от 2012 година, а го спасява за втора. Първенецът получи 300 лева и рекламни материали на общината, връчени му от кмета на Каварна – Цонко Цонев.

/Снимка: Община Каварна/

В залива Болата, край село Българево също бе спазен ритуала и традиционното честване на Богоявление, а Светият кръст беше хванат от Живко Илиев.

Секунди след ритуала по хвърляне на кръста в Благоевград той бе изваден от ученика в Гимназия „Яне Сандански” Радой Косев, който пребори около 40-те смелчаци, пише blagoevgrad.eu. След излизането от водата и приемайки насоките на отец Йордан, Радой Косев, който е и плувец в Плувния интернат си пожела здраве и късмет, след което поднесе да целуне кръста за здраве първо на кмета Андон Тотев и всички желаещи да се докоснат до богоявленския символ.

Именник извади кръста по време на Богоявленския ритуал в Сливен, предаде Радио „Фокус”- Сливен. 20-годишният Йордан Георгиев скача за трети път, днес му провървя и той спаси кръста от водите на шадравана, край сградата на община Сливен. Йордан е на 20 години и е студент по археология в Софийски университет.

Ефрейтор Емил Михайлов от Пловдив извади кръста от водите на река Янтра във Велико Търново, предаде Радио „Фокус” – Велико Търново. Ефрейтор Михайлов успя да улови кръста още във въздуха. Той е кадет в Професионалния сержантски колеж към НВУ „Васил Левски”. На 31 години е, женен, с две деца, от Пловдив. Участва в изваждането на кръста на Йордановден за първи път.

23-годишният Георги Иванов от Бяла извади Светия кръст от студените води на морето. Той скача редовно в морето на Йордановден през последните 5-6 години. Казва, че го прави „за здраве и за да спази българските традиции“. Общо трима се престрашиха да скочат в морските води, въпреки студа и ниската температура, за да се преборят за кръста, написаха от общината.

Самуил Йошков хвана Богоявленския кръст в ледените води на езерото „Монтанензиум” в Монтана, съобщиха от пресцентъра на община Монтана. Самуил Йошков е 17-годишен, ученик е в ПМГ „Свети Климент Охридски”, активен спортист. 

30-годишният Филип Караасенов извади кръста от ледените води на река Черна на Йордановден в Смолян, предаде Радио „Фокус” – Смолян. Край реката до Спортната зала в града бяха дошли 11 момчета и мъже от Смолян, за да участват в ритуала, като имаше стотици зрители.

За четвърта поредна година Стефан Стефанов спаси богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол, предаде кореспондент на Радио „Фокус”-Сливен. 35 – годишният военнослужещ от Сливен спаси кръста в съревнование с още петима ямболци. За първа година броят на желаещите да извадят символа на православието е толкова малък.