"Ще се справим, готвихме се дълго": Зрелостниците писаха по "Приказка за стълбата" на Смирненски

С вълнение те се явиха на матурата

17.05.2024 | 14:11 Редактор: Вяра Димова

50 000 зрелостници полагат задължителния изпит по български език и литература. Писаха по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски. Денят започна с вълнение още в ранните часове. Зрелостниците се явяват в различно от своето училище. 

"Има вълнение, но и притеснение. Мисля, че съм подготвен", сподели Христо.

"Очаквам да се справя, понеже дълго време се подготвям, стискам палци", добави Николай.

"Притеснявам се най-много за граматиката. Главно правописът на "о", "у", "а", "ъ", там е малко подвеждащо", каза Виктория.

В столичното 108-о СУ "Никола Беловеждов" бяха разпределени 94-ма абитуриенти.

"Направихме проверка. Вещите на учениците са събрани далеч от тях, мобилните устройства са предоставени при квесторите в зала. Във всяка зала осигурихме по двама квестори. През цялото време се осъществява и видеонаблюдение", съобщи директорът на 108-о СУ в София Лилия Тодорова.

Темата в третия модул най-много притесни учениците преди началото. 

"Каквото и да се падне, ще се справя с него", смята Ивелина.

"Очаквам да се паднат неща от 12 клас най-вече, защото това е нещото, което сме учили и ми се струва по-лесно. Нещата от 11 клас повечето са ги забравили", добави Красимир.

Тестът включва 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор, а третият модул е писане на есе или интерпретативно съчинение. Провеждането на изпита и тази година мина под засилени мерки за сигурност.

Всичко, което е в компетенциите и отговорностите на МОН по отношение на секретност, по отношение на контрол, е направено", увери зам.-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.

Резултатите от матурата ще бъдат обявени до 7 юни.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Bulgaria ON AIR