fallback

Съпругата на Сертов е поискала да спрат да го търсят

Това няма как да стане, защото има задействана процедура, обяви Вучков

06.01.2015 | 12:11 Автор: Ирина Георгиева

Съпругата на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов е поискала прекратяване на издирването му, съобщи пред Нова телевизия вътрешният министър Веселин Вучков. Сертов се издирва от 5 декември. 

Припомняме, че бившият председател на ДАНС  е изчезнал, след като е оставил мобилния си телефон у дома. Съпругата на Сертов е съобщила за неговото изчезване. 

На 23 декември се появиха достоверни данни за пребиваването на Сертов в Атина. Тогава главният секретар на МВР Светлозар Лазаров призова бившия шеф на ДАНС  при първа възможност да представи документ за самоличност в районно управление, независимо на коя държава-членка на ЕС се намира, с оглед прекратяване на предприетите по случая процедури.

На 23 декември Лазаров уточни, че в реално време българската полиция е била информирана за пребиваването на издирвания мъж на територията на южната ни съседка - на 20 декември Сертов се е регистрирал с българската си лична карта в хотел в в близост до Атина. На следващия ден е забелязан, видимо спокоен, да се разхожда в района и да вечеря. Напуснал е хотела в 8.00 часа на 22 декември.

Към днешна дата - 6 януари, бившият шеф на ДАНС все още не е отишъл в полицейските служби. Заради това вътрешният министър Вучков заяви, че няма как издирването да бъде прекратено, защото има задействане процедура.

„Той се издирва по един и същи начин из цялото Шенгенско пространство. Има обявено за издирване лице, което не е извършило престъпление, то няма да бъде и задържано. Докато това не бъде установено, дори съпругата му да поиска да спре издирването, въпреки че тя го е поискала, няма как това да стане", отсече министърът.

Според него няма нова информация по случая с изчезването на бившия шеф на ДАНС.

Петко Сертов бе първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., пишат от Darik. Той оглавяваше и създадения през 2009 г. Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Сертов бе начело на центъра до март миналата година, когато бе освободен от премиера Бойко Борисов.

 

fallback
Още от България
fallback