fallback

Васил Върбанов: Малко над 2 хиляди са настанените бежанци у нас

Чрез по-добра координация на ведомствата и общините е възможно интеграцията на бежанците, коментира той

06.01.2015 | 11:04 Автор: Мариета Иванова

Интеграцията на бежанците у нас може да се подобри чрез подобряване на координацията на ресорните ведомства и Сдружението на общините, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air временно изпълняващият длъжността председател на Агенцията за бежанците Васил Върбанов. Той посочи, че проблемите с бежанците остават, тъй като бежанският поток към страната не намалява и допълни, че при капацитет от 6 хиляди места за настаняване, засега са са настанени около 2 200.

Върбанов посочи, че на извънредната среща на ресорните министри преди ден – 5 януари, са обсъдени възможностите за разкриване на нови места за настаняване и изрази надежда да има достатъчно време преди пролетта, когато се очаква да има нова бежанска вълна.

„Проблемът с бежанците стои пред нашето общество в последно време,“ коментира на свой ред Йордан Божилов, експерт по сигурността  към БАН и председател на Софийския форум „Сигурност“. - „Той е породен от събитията, които произтичат в региони, близки до нас. За съжаление на този етап не се виждат основания за разрешване на всички конфликти, които пораждат този проблем с бежанците. Нашите заключения са, че ще продължат турболентните дейности, които ще пораждат бежански поток“.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback