39 млн. лв. не са достатъчни за университетите - затварят врати в знак на протест

Заплатата на един млад асистент трябва да бъде не по-малко от 2516 лв., заяви доц. Агата Манолова

16.05.2024 | 19:09 Редактор: Толя Стоянова

Въпреки парите, които служебният кабинет дава за индексации на заплатите в университетите, протестът на академичната общност не се отменя. В понеделник вратите на университети и колежи ще бъдат затворени. Причината - допълнителните 39 млн. лв., които ще бъдат отпуснати за заплати в сектора, са крайно недостатъчни. Оказва се, че увеличението на заплатите е било заложено в промените на Закона за висшето образование още през март.

Протестната готовност на университетите доведе до нова среща на министрите на финансите и образованието със синдикати и ректори на университетите. От Синдикат висше образование към КНСБ очакват обещанията да се превърнат в реалност.

"Тази среща беше доста продуктивна. Първото нещо, което се случи, е потвърждението, че тези 39 млн., които са заложени в бюджета, ще бъдат пуснати в най-кратък срок. Ще търсим финансови средства за заплатите на непреподавателския състав, стипендии за докторантите, както и средства, които са необходими, защото тези 39 млн. не са достатъчни", заяви доц. Агата Манолова от Синдикат висше образование към КНСБ.

Въпросните 39 млн. лв. са обещани на университетите при промяната на Закона за висшето образование през март.

"В промяната на Закона за висшето образование са средства, които са извън бюджета за 2024 г. Направихме разчетите съвместно с университетите, но в периода, в който отправихме тези документи, не получихме финансова обосновка. Преди седмица направихме среща с финансовия министър, на която разбрахме, че в бюджета няма нужните средства", заяви служебният министър на образованието Галин Цоков.

Според разчетите на висшите учебни заведения са нужни 184 млн. лв., за да може всички работещи в сектора да получават достойни възнаграждения.

"Заплатата на един млад асистент трябва да бъде не по-малко от 2516 лв. Ще се увеличат и заплатите на докторантите, които захранват структурата", добави Манолова.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 2 месеца
А реформи ???? .... по-зле сме от при БКП .... хрантутници с по 5 лекции на месец ...А и парите по проекти - не ги броят май ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Стачкувайте си на воля. До началото на следващата учебна година имате на разположение 3,5 месеци. Ако започнете да затваряте кръстовища оставате без заплати. Сигнализирай за неуместен коментар