fallback

Масово деца бежанци идват сами в България, откриха сигурна зона за тях в Харманли

Това е третата подобна институция у нас

16.05.2024 | 19:04 Автор: Беатрис Младжова

Сигурна зона за непридружени деца - бежанци беше открита в Харманли. Това е третата подобна институция у нас. Според данните на УНИЦЕФ само за последните 5 години близо 11 000 непридружени деца бежанци са потърсили закрила у нас. 

"Те все по-често идват без никакви придружители. В 99% те са жертва и плячка на каналджии", заяви вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

"Това, което се случва днес, е една временна мярка и престоят на тези деца трябва да е максимално кратък. Те трябва да бъдат в една близка до семейната среда и да получат възможно най-добрата грижа", допълни председателят на ДАБ Мариана Тошева.

Капацитетът на сигурната зона е за 98 деца, а при нужда той може да бъде удвоен. Към момента тук са настанени 50 малолетни, бягащи от войната в Сирия. 

"За съжаление има и много малки деца. Виждаме деца на 7-8 години. Идеята за изграждането на тази сигурна зона беше да подобрим условията за прием, тъй като една малка част успява да се обхване от системата ни за закрила на детето", коментира програмният координатор на УНИЦЕФ Лора Войнова. 

Сигурната зона е изградена съвместно от Държавната агенция за бежанци, УНИЦЕФ, Международната организация по миграция с финансовата подкрепа на Швейцарския департамент по миграция.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback