fallback

АЯР: Изключването на шести блок на АЕЦ Козлодуй не касае безопасността

На 3 януари в 20.28 часа по лъжлив сигнал се изключва генераторът в шести блок на централата

05.01.2015 | 20:27 Автор: Ирина Георгиева

Изключването на турбогенератора на блок "6" на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система, което стана на 3 януари, е събитие с оценка "нула" по скалата на ИНЕС, тоест няма значение за безопасността на ядрената централа. Това се посочва в информация на Агенцията за ядрено регулиране по повод на случили се събития в ядрени съоръжения, предаде БТА. 

На 3 януари в 20.28 часа по лъжлив сигнал се изключва генераторът в блок "6" на централата и в съответствие с проектната автоматика се спира турбината и се понижава мощността на реактора, посочва АЯР. Няколко часа по-късно генераторът е включен в паралел с електроенергийната система на страната и е започнало повишаване на мощността на блока.

Номиналната мощност на блок "6" е достигната днес в 5.45 часа, посочва АЯР. Назначена е комисия за анализ на събитието. От агенцията уточняват, че окончателната оценка за нивото на събитието по скалата ИНЕС се оповестява след получаване на окончателния доклад за резултатите от разследването и анализа на случилото се.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Тип на реактора: ВВЕР-1000 модел В-320 с три независими канала за системите за безопасност Въвеждане в експлоатация: Август 1991 г. Лицензия за експлоатация: Серия “Е”, № 03001/02.10.2009 г., със срок на валидност до 02.10.2019 г. Обхват – експлоатация на блока съгласно условията на издадената лицензия. Текущо състояние: Експлоатация в рамките на 20-та горивна кампания.

fallback
Още от България
fallback