fallback

Съветът на ректорите: Възможно е да не започнем следващата учебна година

Възможно е протестите на висшите учебни заведения да включва и блокади на пътни артерии

15.05.2024 | 13:49 Автор: Деси Николова

Стачка започват от 20 май университетите в България. Протестите ще продължат до края на семестъра и се изразяват в стъпаловидно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят. Възможно е недоволството да включва и блокади на пътни артерии в страната. 

В отворено писмо до медиите ректорите обясняват - през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. А трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са "унизително" ниски.

"Средните възнаграждения в университетите варират от 1800 до 4500 лева. Нормално е хора, които не са получавали актуализация на възнагражденията си, каквато е администрацията почти на всички университети и които получават възнаграждения близко до възнагражденията на касиери в големи търговски вериги, да търсят увеличение на своите възнаграждения. Тук не говорим само за академичния състав - асистенти, доценти, професори, говорим и за хората, които обслужват студентите, изследователи, експерти, които задължително са с образование магистър", разясни председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Тя поясни, че протестите ще нарастват стъпаловидно.

"Ще започнем с един ден, следващият протест ще бъде за 3 дни, после за 5, като в обсъждането по време на заседанието на Съвета на ректорите стигнахме до извода, че е възможно да не започнем следващата учебна година, ако Законът за висше образование не бъде изпълнен от страна на държавата", подчерта проф. Темелкова.

Днес от 16.00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища по повод изразеното недоволство.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback