Лед до коляно: Порой и градушка унищожиха реколтата в Свищовско, къщи са наводнени

"Деретата не са почистени, не могат да поемат водата", каза кметът на село Овча могила

15.05.2024 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

В района на Свищов над 3 500 дка земеделска продукция е напълно унищожена след проливните дъждове през изминалите дни. В няколко села са наводнени мази, приземни етажи и дворове, хората все още се опитват да се справят с разчистването на имотите си.

След поройния дъжд наводнен и затворен за движение за половин денонощие беше и пътят Велико Търново - Свищов в района на село Совата. Затруднения при преминаването имаше и в различни участъци от пътя Плевен - Русе.

"Към настоящия момент всичко е спокойно. Имало е проблем в тъмната част, когато са паднали значителни по количества валежи. Няма пострадали хора и къщи", увери областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков.

Три села в община Свищов са най-силно засегнати от наводненията - Овча могила, Хаджи Димитрово и Морава, над които се изсипа градушка с големината на орех. Наводнени са дворове, мазета и приземни етажи на къщи.

"Имаме засегната 3500 дка слънчоглед и царевица. Много дъжд и много град минаха през тази местност и всичко е унищожено на 100%. Полетата станаха целите бели, все едно е зима. Унищожи всичко, изпратихме техника на пътя Совата - Павел. Имаше закъсали бусове, автомобили, на асфалта имаше лед до над коляно", сподели председател на земеделската кооперация Бисер Бисеров.

"Деретата не са почистени, не могат да поемат водата, вода имаше над метър. Същата ситуация беше и преди 5 дни. Имаше закъсали автомобили", коментира кметът на село Овча могила Христиан Христов.

Като една от причините за водното бедствие кметът на Свищов посочва и непочистените шахти.

"Ситуацията е критична. Важното е, че няма човешки жертви. Всички, които бяха закъсали, своевременно бяха евакуирани", разясни Генчо Генчев.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа