На прага на сезон 2024: Само 22 плажа по Черноморието са отличени със "Син флаг"

Процедурата за получаването му не е тежка

15.05.2024 | 13:10 Редактор: Искра Ангелова
На прага на сезон 2024: Само 22 плажа по Черноморието са отличени със

У нас едва 22 плажа са отличени със "Син флаг" за предстоящия летен сезон. За това алармира председателят на УС на Българско движение "Син флаг" Станимир Георгиев.

"Това е едва 6-7% и е изключително малко от всичките ни около 300 плажа на брега на морето", добави той.

Георгиев поясни, че стъпките за сертифициране на плаж са лесни. Инициативата трябва да идва от концесионерите, защото те са реалните собственици на плажа. "Прекрасни плажове има, които с минимални усилия могат да влязат в програмата и да бъдат сертифицирани", категоричен бе той.

Експертът допълни, че процедурата за получаване на син флаг не е тежка и трябва да се кандидатства преди началото на сезона. Има проверки на документи, но и на място.

"Син флаг" е стандарт, еко етикет, световна награда, която се дава на плажове, които отговарят на набор от екологични изисквания, групирани в няколко категории. Обследването дали критериите се спазват рутинно се прави периодично по време на сезона, включително по метода на тайните проверки. В някои страни подобни проверки завършват с отнемате на флагове", уточни Георгиев, цитиран от БНР.

"Син флаг" е не само престиж и световна награда, това е сериозно маркетингово средство. В Испания такива сертифицирани плажове са 731, в Гърция - 620, а в Турция - 588.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Bulgaria ON AIR