fallback

Лошо кредитно досие? Ето как можем да го поправим

Стратегии за по-добро финансово бъдеще

08.05.2024 | 09:36 Автор: Беатрис Младжова

В днешната икономика добрата кредитна история е от решаващо значение за получаване на достъп до изгодни заеми и финансови продукти. Ако имате лошо кредитно досие в България, може да срещнете трудности при кандидатстване за бързи кредити, банкови заеми или дори наеми. В тази статия ще обсъдим няколко начина да подобрите кредитния си рейтинг, включително рефинансиране на съществуващи кредити, редовно изплащане на дългове и увеличаване на доходите ви. Чрез прилагането на тези стратегии можете да поставите основите за по-добро финансово бъдеще.

Рефинансирайте съществуващите си кредити

Рефинансирането на вашите съществуващи кредити може да бъде ефективен начин за подобряване на кредитния ви рейтинг. Когато рефинансирате, вие заменяте текущия си заем с нов с възможност по-нисък лихвен процент. Това означава, че ще плащате по-малко лихва през целия срок на заема, което може да спестите значителна сума пари. Освен това, ако имате добра кредитна история, шансовете вашият нов кредит да има положително въздействие върху вашия кредитен рейтинг са високи. Кредиторите разглеждат фактори като редовни плащания, използване на кредитни карти и нови заеми, когато изчисляват вашия кредитен рейтинг, така че навременните плащания и намаляването на дълга могат да доведат до повишаване на резултата ви. За да добиете представа за условията по един заем преди да кандидатствате можете да използвате кредитен калкулатор. Повече за тази функция можете да разберете тук: https://everlike.bg/krediten-kalkulator/.

Уверете се, че покривате редовно вноските си

Един от най-важните аспекти на поддържането на добър кредитен рейтинг е навременното плащане на вашите задължения. Закъснелите плащания могат сериозно да навредят на кредитния ви рейтинг, така че е изключително важно да сте в крак с всички дължими суми. Създаването на система за напомняне чрез приложения или електронни таблици може да помогне да гарантирате, че никога няма да пропуснете плащане. Освен това помислете дали да не зададете автоматични плащания, за да избегнете риска от случайно забавяне.

Получете нова кредитна карта или увеличете съществуващия и лимит

Ако искате да подобрите кредитния си рейтинг, получаването на нова кредитна карта или увеличаване на лимита на вашата съществуваща може да бъде полезен ход. Въпреки това е важно да използвате отговорно новата си кредитна карта, тъй като прекаленото използване на кредит може да повлияе отрицателно на вашия резултат. Стремете се да поддържате съотношението си кредит/размер на използваната сума под 30% за оптимални резултати. Като цяло е добре да имате няколко кредитни карти, тъй като различните видове кредит (напр. кредитни карти, заеми, ипотеки) допринасят за разнообразието от вашия кредитен профил, което може да повиши резултата ви.

Избягвайте да правите големи покупки, които не можете да си позволите, и винаги изплащайте баланса си изцяло всеки месец, за да избегнете натрупването на лихви. Също така е добра идея да следите кредитните си отчети за всякакви грешки или измамни дейности, тъй като те могат да окажат значително влияние върху кредитния ви рейтинг.

Увеличете доходите си

Подобряването на финансовото ви състояние често започва с увеличаване на доходите ви. Потърсете възможности за повишение на заплатата в работата или обмислете смяна на работата, ако настоящото ви заплащане не отговаря на вашите нужди. Можете също така да проучите странични занимания или онлайн работа, за да генерирате допълнителен доход. Увеличаването на доходите ви не само ще ви позволи да изплатите дълговете си по-бързо, но и ще демонстрира финансова стабилност пред кредиторите, което може да доведе до по-добри условия на кредитиране в бъдеще.

Минимизирайте дълга си

Високите нива на дълг могат да имат значително отрицателно въздействие върху кредитния ви рейтинг. Съсредоточете се първо върху изплащането на дълговете с високи лихвени проценти, като използвате частично предсрочно погасяване, ако имате възможност. След като дългът ви намалее, ще видите подобрения в кредитния си рейтинг и ще сте спестили от връщането на лихви.

Можете да проверявате кредитната си история в Централен кредитен регистър

Допускането на просрочие по кредит може да остави негативно отражение в Централния кредитен регистър (ЦКР), база данни, управлявана от Българската народна банка (БНБ). Тази информация се съхранява за период от пет години назад, което позволява на бъдещите кредитори да получат достъп до нея, когато оценяват кандидатурите за кредит. Въпреки това, някои компании за бързи кредити все още биха могли да предоставят финансиране на лица с лоша кредитна история, известни като бързи кредити с лошо ЦКР. Тези заеми може да идват с по-високи лихвени проценти и допълнителни такси, за да компенсират поетия риск. Следователно, въпреки че наличието на просрочие в миналото може да ограничи възможностите за кредитиране, все още има опции налични за тези, които се нуждаят от кредит с лошо ЦКР.

Подобряването на кредитния ви рейтинг в България изисква време, търпение и дисциплина. Като следвате тези стратегии – включително рефинансиране на съществуващи кредити, редовно покриване на дългове, наблюдение на използването на кредитни карти, увеличаване на доходите и минимизиране на дълга – можете да поставите началото на по-добро финансово бъдеще. Не забравяйте, че поддържането на добър кредитен рейтинг е непрекъснат процес, така че продължете да наблюдавате кредитните си отчети и да вземате информирани финансови решения, за да осигурите дългосрочен успех.

fallback
Още от България
fallback