fallback

До две седмици ще бъде представен план за действие за охрана на границите

Планът включва и начини за справяне с миграционния натиск

05.01.2015 | 18:06 Автор: Ирина Георгиева

До две седмици в МС ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с миграционния натиск, съобщи МВР. Темата беше обсъдена на работно съвещание на вицепремиера Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева. Заседанието е второ след свиканата при премиера Бойко Борисов среща в последния работен ден на 2014 година.

Беше взето решение и за съставянето на две междуведомствени работни групи – по правни и по логистични въпроси. Те ще се срещнат на 6 януари, за да обсъдят в подробности както строежа на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която МО може да окаже с техника и логистика за охрана на границата.

Допълнителна среща ще има и между МЗХ и МВР за изграждането на 110 км пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от МЗХ.

Обсъден е и въпросът с евентуалното връщане от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в ЕС. По думите на вицепремиер Кунева България, заедно с останалите страни от Южна Европа, настоява за равно споделяне на отговорността в ЕС, за да не пада тежестта от приема на бежанци само върху няколко държави. Това е общ европейски проблем и трябва общо решение, подчерта Кунева.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов.

 

fallback
Още от България
fallback