Увеличението на пенсиите е окончателно: Възрастни се радват, АИКБ и ПП-ДБ негодуват

От първи юли минималната сума за пенсионерите става малко над 580 лв.

14.05.2024 | 18:33 Редактор: Деси Николова

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите за всички пенсионери да бъде с 11%, а не както предварително експертите бяха изчислили с 10%. Увеличението влиза в сила от 1 юли. То беше почти единодушно подкрепено от надзора. "За" гласуваха социалният министър, както и всички членове на надзора, включващи работодателските организации и синдикатите. "Против" гласува единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), с мотива че това заложено увеличение ще наруши баланса в пенсионната система. 

От първи юли минималната пенсия става малко над 580 лв., средната 933, а таванът остава 3400 лв. Индексацията на общо основание обаче, увеличава неравенството според Спиридон Андонов, който прекарва деня си в парка сред приятели. 

"Пенсиите, винаги все така правят, че ги вдигат минималните и накрая някой работил 30 г., а друг не е работил, горе долу еднакви пенсии. Това не ми харесва", споделя Андонов.

"Някъде 120-130 лв. ще взема, което е много добре, доволна съм, но да няма и увеличения, които са непрекъснато в магазина, в аптеката, но съм доволна и на това", казва Стефанка Христова.

Решението за по-високи пенсии от юли дойде от надзора на Националния осигурителен институт, но не с пълно мнозинство. Единствено АИКБ гласува "против", тъй като били съгласни увеличението да е 10%. 

"Това е просто предизборно обещание. Ако ние искам да имаме наистина пенсионна реформа, трябва да спазваме закона. В случая за нас законът се нарушава", каза Стефан Василев от АИКБ.

Има гласуван закон за финанси на държавата, има записани числа в него, така че трябва да се изпълняват. Всъщност 11% е изпълняване на закона за държавния бюджет", посочи Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

"Решението на Надзорния съвет на НОИ е окончателно и той е органът, който управлява средствата на НОИ", подчерта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

За Цветанка и съпруга ѝ, увеличението няма да промени стандарта им на живот. 

"Европейските пенсионери ходят на почивка, а нашите пенсионери трябва да работят допълнително, за да свържат двата края", отбеляза Красимир.

"На мен, ако ми е много хубаво и добре, нямаше да ходя на работа, а аз ходя въпреки всичко", споделя Цветанка.

Преди да стане ясно окончателното решение на НОИ коалицията ПП-ДБ внесе искане за извънредно заседание на парламента в сряда с 50 подписа. Срокът за решение на администрацията е седем дни. 

"Не считам, че е необходимо народните представители или въобще политиците в момента да влияят върху вземането на решенията на един независим орган, какъвто е надзорният съвет на НОИ", смята служебният социален министър.

Вижте повече в репортажа на Аления Джамбазка

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
Иво
преди 2 месеца