Шефът на БНБ: Силни са шансовете ни за въвеждане на еврото през 2025 г.

Основните причини за забавянето - политическата криза и инфлацията

14.05.2024 | 13:42 Редактор: Беатрис Младжова

България няма успее да изпълни критериите за влизане в Еврозоната до доклада на Европейската комисия през юни за готовността на страната. Такава прогноза направи управителят на Българската народна банка Димитър Радев. 

Според шефа на Българската народна банка краткият отговор е възможно най-скоро, но не сега. А основните причини за забавянето - политическата криза и инфлацията. 

"Не трябва да забравяме, че става въпрос за политически процеси. Връщане на пътя на фискалната консолидация. Възможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на еврото. Ако този сценарии се материализира възможно най-скоро след изборите, шансовете ни да се присъединим към Еврозоната през 2025 г. остават силни", заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Редом с изискванията подготовката за Еврозоната също тече с пълна сила. За целта вече е започнало и пробно с отсичане на 8 млн. евромонети. Общото количество се равнява на 12 300 тона или това са близо 620 пълни тира с монети.

Вижте повече в репортажа.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
Много важно
преди 2 месеца
Защо толкова бързате? Посолство ви кара? Брюксел иска още един поръчител във финансовата пирамида- т.нар. еврозона? Или просто разграбихте изцяло всичко, от което може да се присвои и остана единствено резервът, който обезпечава борда? Затова, приемайки еврото, този резерв ще бъде освободен и усвоен от върхушката? Това ли е причината толкова да се натискате за тази еврозона, сякаш България трябва да влезе по спешност? Ако не влезе- какво? Няма какво да се краде ли? Сигнализирай за неуместен коментар