Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да се присъедини към Еврозоната

Нуждаем се от проевропейска политическата конструкция, заяви управителят на БНБ

14.05.2024 | 10:59 Редактор: Толя Стоянова
Димитър Радев: България възможно най-скоро трябва да се присъедини към Еврозоната

По думите на управителя на Българска народна банка Димитър Радев в резултат на политическата криза през последните години сме загубили инициатива и лидерство.

"Въпреки това нашата готовност за приемане на еврото остава висока. За да финализираме процеса през 2025 г., се нуждаем от устойчива проевропейска политическа конструкция", заяви той на международната конференция "България в Еврозоната, кога?".

"Маргиналните теми изместват истинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се измерва не с милиони, а с милиарди. България възможно най-скоро трябва да завърши европейската интеграция с присъединяване към Еврозоната", подчерта Радев.

Гуверньорът обясни, че България има дългогодишна история в процеса с някои научени, но и други ненаучени въпроси.

"България в голяма степен беше инициатор и лидер в последния етап от разширяване на Еврозоната през 2018 г. През последните години се лутаме в лабиринта на политическата криза", каза още управителят на БНБ.

"До голяма степен сме технически готови. Подготовката на търговските банки върви по план, а монетният ни двор е напълно готов. В процес на обновяване е автопаркът от транспортни средства. БНБ и Банковият сектор със сигурност ще бъдат напълно готови до края на годината за еврочленството на страната", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

По думите му още работа има по отношение на небанковия финансов сектор и мерките срещу изпирането на пари.

"Нуждаем се от проевропейска политическата конструкция. Така ще постигнем няколко цели: възстановяване на политическите контакти на най-високо равнище; приемане възможно най-бързо на Закона за приемане на еврото; ускоряване на работата по техническата подготовка", обясни Радев. 

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС