fallback

Инсулт покосява 50 000 българи годишно, на челно място сме по смъртност в ЕС

Асоциацията за инсулт и афазѝя предлагат Национален план за справяне с проблема

14.05.2024 | 09:43 Автор: Елеонора Танева

14 май e Eвропейският ден на осведоменост за инсулта. В България близо 50 000 българи годишно са получили инсулт. Страната ни е първите по смъртност в Европа. 

Независимо, че по наша инициатива още през 2021 г. България се ангажира да приложи Европейския план за инсулт, до момента липсва национален стратегически документ, който да структурира целенасочени, ясни, прозрачни, измерими и съществени действия за справяне с проблема инсулт в страната, съобщават от Асоциацията за инсулт и афазѝя.

От там призовават всеки кандидат за предстоящите национални и европейски избори, както и всеки българин за отговорно и ангажирано отношение към инсулта.

По данни да Асоциацията едва 3% от от българите с инсулт получават модерно лечение. 

Предложението на Национален план включва 20 точки, сред които:

Първична превенция и контрол на рисковите фактори, чрез национален скрининг на застрашените групи

Прилагане на програми за ограничаване въздействието и разпространението на рисковите фактори, като тютюнопушене, затлъстяване, повишено кръвно налягане и др.;

 

Национална програма за повишаване здравната грамотност на населението, включително въвеждането на информация за успешно организиране на здравословен начин на живот сред подрастващите.

Промяна на стандартите за допустимо количество сол в продуктите и намаляването на количеството сол особено в хляба и тестените изделия;

Ограничаване разпространението на енергийни напитки, напитки с добавени вещества и др., както и предлагането на храни с повишено въглехидратно съдържание на територията на училищата. Забрана употребата на подобни вещества на територията на учебните заведения.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback