Църквата добавя 12 май в календара като ден за молебен за здравните служители

Той ще се извършва всяка година във всички епархии в страната

13.05.2024 | 11:20 Редактор: Беатрис Младжова
Църквата добавя 12 май в календара като ден за молебен за здравните служители

Българският православен календар добавя молебен за здравните молебен за здравните служители. Той ще се извършва всяка година във всички епархии в страната. Решението е взето на заседание на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) след предложение на началника на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски.

Първият молебен за православния здравен служител беше отслужен в храм-паметник "Свети Александър Невски" в София. Денят е избран в памет на английската медицинска сестра Флорънс Найтингел, която се приема за основателка на милосърдното сестринско служение.

Датата на нейния рожден ден - 12 май, е избрана за Международен ден на медицинската сестра. В България медицинската сестринска помощ се организира от медицинската сестра Йорданка Филаретова по време на Освободителната и Сръбско-българската война.

Загриженост за това, че все по-малко млади хора избират професията на медицинска сестра, Българското православно духовенство включва молебен за здравните служители в календара на църквата, съобщи БНР.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR