fallback

Няма да има нови съкращения в МВР, обеща вътрешният министър

Според Вучков държавата ни е готова за "Шенген" технически

05.01.2015 | 13:07 Автор: Мариета Иванова

Няма да има нови съкращения в МВР, заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред журналисти, след като присъства на награждаването на "Полицай на годината", предава БТА.

Още по темата

Вучков коментира, че административната реформа във ведомството ще се състои по начин, който да не предизвика сътресение в МВР.

Министърът посочи, че ще я представи след седмица, но добави, че като състав от около 47 хиляди души министерството вече работи на границата на кадровия санитарен минимум. Той заяви, че под това число нещата няма как да се случат, и изяви надежда за подкрепа за реформите от изпълнителната власт и от парламента. Нови съкращения вече няма да има, но администрацията е твърде голяма и трябва да направим вътрешни трансформации, посочи министър Вучков.

Той добави, че според изчисленията във ведомството 935 млн. лв. могат да стигнат за възнаграждения за персонал от около 47 хил. Служители и това ще бъде числото, около което ще се ориентират през 2015 г.    

Министърът заяви, че държавата ни е готова за "Шенген" технически, а дори с оглед на бежанския натиск се справяме по-добре от някои други държави, част от шенгенското пространство. По думите му проблемът е изцяло политически и продължават усилията на страната ни да убеди всички държави да ни подкрепят. 

Вучков заяви още, че днес ще бъде назначен за нов директор на "Гранична полиция" Милен Пенев, който до момента беше заместник-директор. Министърът посочи, че има добри впечатления от него и въпреки че вероятно в началото Пенев ще изпълнява длъжността временно, заслужава да бъде титуляр на поста.   

Министър Вучков коментира и че няма пречка армията временно в съвсем малък състав да помогне за справянето със ситуацията на границата в най-близките месеци - докато се направи преградното съоръжение и докато се изградят пътища. Той посочи, че според юристите в МВР за целта няма да има нужда от законодателни промени.

fallback
Още от България
fallback